INFORMACIJA DĖL KORONAVIRUSO PROFILAKTIKOS UGDYMO ĮSTAIGOSE

Šiandienos žiniomis, COVID-19 paplitimas yra šiose teritorijose: Kinijoje (visos provincijos), Šiaurės Italijoje (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos – Romanijos regionai), Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre.

Vaikai, grįžę iš Kinijos ar minėtų Šiaurės Italijos regionų, turi 14 d. likti namuose, jų tėvai – informuoti ugdymo įstaigos administraciją.

Tėvai, grįžę iš Kinijos ar Šiaurės Italijos regionų, turi kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) arba 14 d. dirbti nuotoliniu būdu.

Mokytojai, grįžę iš Kinijos ar minėtų Šiaurės Italijos regionų, turi kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC).

Vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis,  pagrindinės pasirengimo koronaviruso protrūkiams priemonės visuomenėje yra šios:

  1. Likti namie, jei jaučiami respiraciniai simptomai (pakilusi temperatūra, kosulys, dusulys). Mokiniai, jaučiantys šiuos simptomus neturėtų eiti į ugdymo įstaigą.
  2. Kosėjimo, etiketas: kosint, čiaudint burną bei nosį  užsidengti servetėle, po to servetėlę išmesti į uždarą šiukšlių dėžę su automatiniu dangčio pakėlimu. Todėl ugdymo įstaigose turėtų būti mokoma/priminta kosulio etiketo, turi būti vienkartinių servetėlių atsargos ir pedalinės šiukšlių dėžės.
  3. Rankų higiena: dažnai plauti rankas su tekančiu vandeniu ir muilu mažiausiai 20 sek, ypač  pasinaudojus tualetu, prieš valgį, išsišnypštus nosį, pakosėjus ar nusičiaudėjus. Papildomai siūloma mokiniams nusiplauti rankas tik atvykus į ugdymo įstaigą.
  4. Nuolatinė aplinkos priežiūra. Dažnai liečiamų paviršių nuolatinis valymas (2-3 kartus per dieną). Nepakanka vien grindų, baldų paviršiaus valymo. Atkreiptinas dėmesys į durų rankenas, tualeto nuleidimo bakelio rankenas, bendro naudojimo inventorių. Valymui pakanka vandens ir įprastinių valymo priemonių. Rekomenduojama naudoti vienkartines šluostes, kurias po panaudojimo išmesti į uždarą atliekų talpą. Jei naudojamos daugkartinės paviršių valymo šluostės, jas plauti automatinėse skalbimo mašinose , dezinfekuojant karščiu.
  5. Alkoholiniai rankų dezinfektantai mažiems (ikimokyklinio amžiaus) vaikams nerekomenduotini.

Teisingai plaunant rankas vandeniu ir muilu, mechaniškai pašalinama 95 % mikroorganizmų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pateikta informacija (https://www.smm.lt/web/lt/del-koronaviruso)

Administracijos direktoriaus įsakymas

DUK istaigoms

KORONOVIRUSAS rankų higiena

Patalpų vėdimimas ir higiena

SAM raštas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *