POKALBIAI SU VAIKU APIE MELAGINGUS LAIŠKUS

Kaip padėti vaikui suprasti šių dienų įvykius?
 
Mokykloje mokytojai su mokiniais atvirai dalijasi atvirai apie dabartinius įvykius, atsako į kylančius klausimus, paaiškina veiksmų planą. Deja, negalime apsaugoti vaikų nuo socialinėse platformose plintančių melagingų pranešimų. Dėl šios priežasties labai svarbu, kad skirtumėte laiko pokalbiui su vaiku namuose, padėdami jam atsirinkti informacijos šaltinius, ugdyti kritinį mąstymą bei pilietiškumą.
1. Labai svarbu vaikui paminėti, kad ne visa internete matoma/girdima informacija yra teisinga, todėl reikėtų į informaciją reaguoti kritiškai. Paaiškinkite vaikams sąvoką „propaganda“ (propaganda – tai bendravimo forma, kurios tikslas, pateikiant šališkus argumentus, daryti įtaką bendruomenės požiūriui arba pozicijai).
2. Priminkite, kad skaitmenizuotame pasaulyje, ypač socialinėje erdvėje, galima matyti daug sumontuotų, tikrovės neatitinkančių vaizdo įrašų ar nuotraukų. Supažindinkite vaiką, koks informacijos šaltinis yra patikimas. Galite su vaiku pasidalinti nuorodomis, kurie šaltiniai yra patikimi.
3. Jeigu jaučia nerimą dėl socialiniuose tinkluose randamos informacijos, kvieskite pasikalbėti su suaugusiuoju, pavyzdžiui, tėčiu, mama, mokytoju, psichologu ar pan.
4. Skatinkite vaiką koncentruotis į mokslą, tęsti ugdymo procesą. Paaiškinkite vaikui, kad šių kibernetinės atakos pranešimų tikslas yra sukelti chaosą, silpninti ugdymo procesą.
5. Paklauskite vaiko, kaip jis jautėsi, kai išgirdo apie galimą sprogmenį, kaip sekėsi evakuacija, pagirkite jį, kad klausėsi mokytojų ar kitų mokyklos darbuotojų nurodymų, išliko ramus.
Priminkite, kad šalyje yra daug žmonių, kurie rūpinasi mūsų visų saugumu, todėl svarbu remtis jų rekomendacijomis.

Gavus tokį pranešimą – normalu išsigąsti. Svarbu tą išgąstį suvaldyti. Kalbėkite su vaiku ir 
padėkite jam įsivertinti informacijos tikrumą kritiškai.