GIMNAZIJOS SVEČIUOSE MOKYTOJAI IŠ AUSTRIJOS

Gegužės 22–24 dienomis Vilniaus Trakų Vokės gimnazijoje vyko neįprastas ir įdomus renginys, iš Austrijos atvyko mokytojai svečiuotis ir mokyti mūsų mokinius programuoti savo sukurtus dizainus siuvinėjimo mašinai. Šis unikalus projektas buvo vykdomas Erazmus kontekste ir apjungė keletą mokomųjų dalykų:  informacinės technologijos, anglų kalbos, dailės, technologijų ir matematikos.
Projekto metu dalyvavo 6b klasės 15 mokinių (11–12 metų), iš kurių net 10 buvo mergaitės. Mokymus vedė trys mokytojai iš Austrijos, taip pat prisijungė ir keli gimnazijos mokytojai: informatikos, anglų kalbos, technologijų ir dailės. Kartu jie sukūrė puikų komandinį branduolį, siekdami suteikti mokiniams išskirtinę patirtį ir įgyti naujų įgūdžių. Pamokos buvo vedamos anglų kalba.
Pirmą dieną mokiniai buvo supažindinti su projekto tikslais ir pamokų eiga. Buvo pristatytas Erazmus projektas bei parodyti keli siuvinėjimo pavyzdžiai, siekiant įkvėpti mokinius ir parodyti, ką jie galės sukurti. Toliau mokiniai turėjo savarankiškai sugalvoti ir nupiešti savo dizainus ant popieriaus lapo.
Antrą dieną informatikos mokytoja priminė mokiniams koordinačių sistemą, svarbią siuvinėjimo programavimo dalį. Austrijos mokytojai pradėjo mokyti mokinius programuoti dizainus naudojant specialią programą „Embroidery Designer“. Mokiniai išmoko, kaip apibrėžti koordinates ir nurodyti siūlių maršrutą siuvinėjimo mašinai. Tai buvo esminis žingsnis, nes mokiniai įgijo būtinus įgūdžius, kad galėtų įgyvendinti savo sukurtus dizainus praktiškai.
Trečią dieną mokiniai turėjo galimybę pritaikyti savo žinias ir pradėti programuoti savo dizainus. Naudodamiesi „Embroidery Designer“ programa, jie kūrė unikalius ir asmeninius siuvinėjimo dizainus bei išsisiuvinėjo juos siuvinėjimo mašina ant medžiaginių pirkinių maišelių.
Vilniaus Trakų Vokės gimnazijoje vykstantis Erazmus projektas ne tik suteikė mokiniams unikalią galimybę mokytis programuoti siuvinėjimo mašina, bet taip pat atnešė ir tarptautinį kultūrinį mainų aspektą. Austrijos mokytojai, kurie lankėsi Vilniaus mokykloje kaip svečiai, turėjo puikią galimybę pažinti Vilnių ir jo vietoves. Viena iš lankytinų vietų buvo Vilniaus televizijos bokštas, kuris suteikė galimybę svečiams iš Austrijos pasimėgauti nuostabiu panoraminiu miesto vaizdu. Jie taip pat aplankė istorinį ir kultūrinį Trakų miestelį, kuris garsėja savo įspūdinga Trakų pilimi, esančia ežero saloje. Tai buvo ne tik galimybė pamatyti vietines lankytinas vietas, bet ir susipažinti su Lietuvos istorija ir kultūra. Svečiai iš Austrijos turėjo progą pasivaikščioti Vilniaus senamiestyje, kuris išsiskiria savo unikaliu architektūriniu paveldu. Senamiestis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir yra viena iš populiariausių turistų lankomų vietų Vilniuje.
Dalyvavimas Erazmus projekte tapo puikia proga mokiniams ir mokytojams iš Austrijos susipažinti su Lietuvos kultūra, istorija ir mokymo sistema. Tokie tarptautiniai mainai skatina domėtis kitos šalies kultūra, draugystę ir bendradarbiavimą tarp skirtingų šalių. Šis projektas padėjo mokiniams ne tik įgyti naujų įgūdžių, bet ir praplėsti savo akiratį bei suvokimą apie pasaulį.
Visi dalyviai, tiek mokiniai, tiek mokytojai, liko labai patenkinti šiuo Erazmus projekto etapu. Vykdant šį projektą atsirado galimybė mokytis ir kurti apjungiant skirtingas mokomąsias sritis, siekiant bendradarbiauti su Austrijos ir Norvegijos mokyklų bendruomenėmis.