„SAGA APIE LIETUVĄ” INTEGRUOTA PILIETIŠKUMO – DAILĖS PAMOKA

II a ir b klasių gimnazistų atsiliepimai apie pamoką, parodą ir Lietuvos Respublikos Seimą:

  • Pirmą kartą buvau LR Seime, buvo labai įdomu.
  • Ekskursija patiko, pati kūrinio idėja, jos įgyvendinimas buvo išties neįprastas.
  • Ekskursija buvo informatyvi, buvo įdomu, sužinojau ir pamačiau naujų dalykų.
  • Puiki kelionė, norėčiau daugiau tokių kelionių, daug ką sužinojau.

„Saga apie Lietuvą“  tyrinėja bene aktualiausią šiandienos Lietuvos problemą – gyventojų emigraciją. Pagrindinė komunikacijos priemone šiame meniniame projekte tapo saga. Per paprastą sagą siekta įtvirtinti universalų pasakojimą..
Kūrybinio sumanymo įgyvendinimui 2018ųjų gruodį socialiniuose tinkluose paskelbta sagų rinkimo akciją. Į ją atsiliepė tūkstančiai žmonių iš įvairiausių Lietuvos miestų, miestelių, kaimų ir vienkiemių. Jie, norėdami tapti neabejingais šio projekto dalyviais rinko, vežė, nešė, siuntė sagas. Atsiliepė ir Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos, Vokietijos, Australijos, JAV, Anglijos, Škotijos, Kanados lietuviai, atsiuntę tūkstančius įdomių sagų, tarp kurių buvo istorinės garsių asmenybių sagos bei jų aprašymai.
Projektui surinkta 1 milijoną 500 tūkstančių sagų, iš kurių ant darbo drabužių sukurta meninė instaliacija „Saga – žmogus“. Meniškai transformuoti darbo drabužiai, simbolizuojantys darbingą Lietuvą įprasmina ir kalba apie istorinį, kultūrinį ir socialinį palikimą.

Per milijonas sagų – tiek Lietuvos gyventojų nepriklausomybės laikotarpiu paliko savo šalį. Surinktas sagas prie darbo drabužių kantriai ir ilgai siuvo Trakų rajono neįgalieji, tie, kurie liko tėvynėje, nes likimas taip lėmė, negalia prikaustė ir neleido emigruoti. Siuvo sagas lyg verdami rožančių, lyg maldą kalbėdami už kiekvieną žmogų. Saga – žmogus, saga – žmogus… Prie meninių objektų sukūrimo prisidėjo ir Trakų rajono moksleiviai.

Instaliaciją papildo sukurtas emigracijos žemėlapis iš sagų ir unikalus rašytojos Žemaitės portretas.

Parodos bendraautoriai Lilija Valatkienė, Vytautas Jonas Juška
Informacija iš http://www.voruta.lt/trakuose-sumanyta-paroda-keliauja-i-lietuvos-parlamenta/